“Stollen” – Γερμανικό Κέικ Χριστουγέννων

 

Υλικά

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (φαρίνα 00) και λίγο αλεύρι για το ζύμωμα

100γρ ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

150 γραμμάρια ανάλατο βουτύρο που έχουμε αφήσει να μαλακώσει

250 ml γάλα

50ml κονιάκ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο Natural Life

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο Natural Life

½  κουταλάκι του γλυκού βανιλλίνη με ζαχαρη (Vanillin sugar) Natural Life

½  κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο

Ξύσμα  από 2 λεμόνια

60 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα

275 γρ σταφίδες

135 γρ ψιλοκομμένα  γλυκά του κουταλιού (κυρίως κιτρόμηλο & περγαμόντο)

Zάχαρη άχνη Natural Life

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά στη μία πλευρά του μπολ και το αλάτι στην άλλη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα 200ml του γάλακτος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Προσθέτουμε  το υπόλοιπο γάλα και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να σχηματίσουμε μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και εύπλαστη.

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μοσχοκάρυδο Natural Life, το γαρύγαλλο Natural Life , τη ζάχαρη βανιλλίνης Natural Life, το κάρδαμο, το ξύσμα λεμονιού, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες με το κονιάκ και τα κομμένα γλυκά. Βάζουμε τη ζύμη από πάνω τους και ζυμώνουμε από έξω προς το κέντρο ενσωματώνοντας καλά τα υλικά μας. Όταν έχουν όλα πλήρως αναμειχθεί, καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στη συνέχεια σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας πλάθουμε τη ζύμη και σχηματίζουμε μια οβάλ σε σχήμα «φραντζόλα», μήκους περίπου 30 cm και πάχους 3 cm. Τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί που έχουμε ντύσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.  Καλύπτουμε τη «φραντζόλα»* μας με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου μία ώρα ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

* Εάν έχετε μικρότερο φούρνο, ίσως θέλετε να φτιάξετε δύο μικρότερα Stollen με αυτή τη δόση αντί για ένα μεγάλο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.  Βάζουμε μια βελόνα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο του Stollen κι αν βγαίνει στεγνό και καθαρό τότε είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μπορούμε να διατηρήσουμε το Stollen σε ένα αεροστεγές δοχείο.