Τσουρέκια με Super Food

Υλικά

1 κιλό αλεύρι ζέας ή αλεύρι από φαγόπυρο

1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης

1 κουτάλι της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο Natural Life

50 γραμμάρια νωπή μαγιά

1.5 φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1.5 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας

1 κουτάλι της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Natural Life κοπανισμένη

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

½ κούπα κράνμπερι αποξηραμένο χωρίς προσθήκη ζάχαρης

2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia Natural Life

Λίγο αλάτι

 

Για την επάλειψη

1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη καρύδας Natural Life

1.5 κουτάλι της σούπας χλιαρό νερό

κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ

2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia Natural Life

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και την ½ κούπα ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε με το χέρι το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια αραιή ζύμη (σε πυκνότητα πρέπει να πλησιάζει αυτή των λουκουμάδων).

 

Σκεπάζετε το μπολ με ζεστή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ( σε ζεστό δωμάτιο με παράθυρο στον ήλιο)

 

Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο την αναδεύουμε ρίχνοντας τη ζάχαρη καρύδας, το μέλι , το αλάτι, τη μαστίχα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαχλέπι, τα κράνμπερυ και το γάλα αμυγδάλου. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας πάλι όλα τα υλικά μαζί με το χέρι (ή το μίξερ) με δυνατές κινήσεις για 10 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε πάλι με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για ½ ώρα κοντά στον ήλιο μέχρι να διπλασιαστεί πάλι το μείγμα.

Μετά το πέρας της ½ ώρας τοποθετούμε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο ) και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά κομμάτια τα οποία και πλάθουμε σε κορδόνια και στη συνέχεια σε πλεξούδα.

 

Στρώνουμε σε 2 ταψιά αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα τσουρέκια τα οποία σκεπάζουμε για τελευταία φορά με την πετσέτα για ½ ώρα.

 

Για την επάλειψη εξωτερικά

 

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη καρύδας με το χλιαρό νερό, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και με πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και τους σπόρους chia.

Ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και πάντα με αντίσταση πάνω κάτω και θερμό αέρα. Τοποθετούμε το ταψί χαμηλά στην προτελευταία σχάρα με αντίσταση πάνω κάτω και θερμό αέρα για 45 – 50 λεπτά.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 3 τσουρέκια

Leave a Reply