Σπιτική Κανελάδα με κανέλα και γαρίφαλο

Μια εύκολη συνταγή για παραδοσιακή κρητική Κανελάδα, που σερβίρεται ζεστή, ως ρόφημα, ή κρύα, σαν αναψυκτικό.

Η Κανελάδα έχει τις… ρίζες της στα βουνά της Κρήτης, αλλά συναντάται και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
και ιδιαίτερα σε νησιά.

 

Συστατικά:

1,5 λίτρο νερό

500 γραμμάρια λευκή ζάχαρη

250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη

5 ξυλάκια κανέλας Natural Life

2 καρφάκια γαρύφαλο Natural Life (ενναλλακτικά 8-9 εμβαπτιζόμενα φακελάκια κανέλλα γαρύφαλλο)

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

Βράζουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά το νερό, την ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και το γαρύφαλλο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε. Μόλις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Σουρώνουμε το σιρόπι όσο είναι ζεστό, αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι (κατά προτίμηση γυάλινο).

Σερβίρουμε την Κανελάδα με ζεστό νερό (1/3 σιρόπι, 2/3 νερό), σαν ρόφημα, αλλά και με κρύο νερό ή θρυμματισμένο πάγο, σαν αναψυκτικό.