Φακές με Μανιτάρια και Μπέικον
Το σοταρισμένο μπέικον με μανιτάρια και φακές είναι ένα πολύ υγιεινό πιάτο αλλά έχει και υπέροχη γεύση!
Συστατικά:
240 γρ. φακές, ξεπλυμένες
950 ml κρύο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
3 κουταλιές σούπας extra παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και λιωμένη
30 γρ. ανάλατο βούτυρο
115 γρ. μικρά μανιτάρια cremini, κομμένα στην μέση
115 γρ. μανιτάρια oyster ή άλλα είδη, κομμένα σε κομμάτια
Ψιλό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, συν άλλα για το γαρνίρισμα
1 κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού και παραπάνω για περισσότερη γεύση
6 έως 12 φέτες μπέικον, κατά προτίμηση χοντροκομμένο
Οδηγίες:
Βάζετε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με το νερό ή το ζωμό και τις αφήνετε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, τουλάχιστον 35 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το βούτυρο, το υπόλοιπο λάδι και τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέστε τις φακές, τις 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ζεστάνετε, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί. Αφαιρέστε και πετάξτε το σκόρδο. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε τις φακές ανάλογα με περισσότερο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστό τηγάνι, τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό.
Πασπαλίζουμε τις φακές με επιπλέον μαϊντανό και μπέικον. Απολάυστε!