Φακές με Κινόα

Συστατικά

Για τις φακές

  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/4 κουταλάκι αλεσμένη δάφνη
  • 1 ολόκληρο φύλλο δάφνης
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι δεμένα με σπάγκο κουζίνας
  • 1/2 φλιτζάνι φακές

 

Για την Κινόα

  • 1 μεγάλο κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 μεσαία καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/2 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάλι ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζανιού κινόα
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

Για την βινεγκρέτ

  • 2 μεσαία κρεμμύδια εσαλότ ψιλοκομμένα
  • 2 κουτάλια ξύδι απο κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα ντιζόν
  • 5 κουτάλια παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι τριμμένο

 

Οδηγίες

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τον ζωμό λαχανικών, το νερό και την δάφνη μέχρι να βράσουν. Προσθέστε τις φακές, καλύψτε και σιγοβράστε περίπου 25-30 λεπτά – έως ότου οι φακές είναι μαλακές, αλλά όχι λασπωμένες. Αφαιρέστε από τη φωτιά και βγάλτε το καπάκι από την κατσαρόλα ώστε οι φακές να κρυώσουν.
  2. Ζεσταίνουμε 1 κουτάλι ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέστε το σέλινο, τα καρότα και το κρεμμύδι και σιγοψήστε τα για 4-5 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Προσθέστε την κινόα και το νερό και φέρτε τα σε βρασμό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε την θερμοκρασία. Σιγοβράστε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κινόα και αφαιρέστε από την φωτιά για να κρυώσει.
  3. Όσο οι φακές και η κινόα κρυώνουν, φτιάχνουμε την βινεγκρέτ. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις φακές, την κινόα, την ντομάτα και τον μαϊντανό και τα αναμιγνύουμε. Προσθέτουμε 3 κουτάλια από την βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.