Συνταγή για Μελομακάρονα

 

Υλικά

Για τη ζύμη (για περίπου 70 – 80 μελομακάρονα)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. μπεικιν παουντερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνια λάδι (σπορέλαιο)

1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο)

1 κ.γ. γαρύφαλλο Natural Life

2 κ.γ. κανέλα Natural Life

1 σφηνάκι κονιάκ

2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια μέλι

2 φλιτζάνια νερό

1 πορτοκάλι

2 ξυλάκια κανέλα

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το γαρίφαλο και την κανέλα Natural Life, το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το μπεικιν παουντερ ώσπου να γίνει μια αφράτη ζύμη. Δεν πρέπει να «παιδέψετε» πολύ τη ζύμη η οποία θα πρέπει ιδανικά να είναι λαδερή και απαλή για να γίνουν τα μελομακάρονα πιο αφράτα και να σιροπιαστούν πιο καλά.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μελομακάρονα (περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού) και αραδιάζουμε σε ταψί. Με μια τρυπητή κουτάλα πατούμε ελαφρά στο πάνω μέρος (αυτό μπορεί να γίνει και με ένα πιρούνι όπου θα κάνουμε μικρές τρυπίτσες στο πάνω μέρος).
  5. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά).
  6. Όταν βγουν από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  7. Για το σιρόπι προσθέτουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  8. Βάζουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 10 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε από το σιρόπι και σερβίρουμε πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο καρύδι.

 

Leave a Reply