Χαρουπόσκονη

Περιγραφή

weightΒάρος: 200g

mapΧώρα Προέλευσης: Κύπρος

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Η χαρουπόσκονη αποτελείτε αποκλειστικά από τους λοβούς του χαρουπιού, μια ξεχασμένη τροφή η οποία επανέρχεται στην επικαιρότητα κυρίως λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας. Το χαρούπι ως καρπός περιέχει έναν πολύ μεγάλο αριθμός φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και βιταμινών Α και Β ενώ ταυτόχρονα είναι μια τροφή που βοηθά το ανθρώπινο σώμα ώστε να αφομοιώσει το ασβέστιο αφού δεν περιέχει καθόλου οξαλικό οξύ. Η θερμιδική του αξία δεν συνάδει με την ιδιαίτερα έντονη γλυκιά του γεύση αφού οι θερμίδες που μας δίνει είναι ελάχιστες – αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που χρησιμοποιείτε από άτομα τα οποία υποφέρουν από διαβήτη ως αντικαταστατό της ζάχαρης. Χρησιμοποιείτε ως μια υγιεινή εναλλακτική στη σοκολάτα και τον καφέ αφού δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και είναι επίσης μια τροφή ιδανική για άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στην γλουτένη αφού δεν περιέχει καθόλου. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, τα οποία αποτελούν το 30%-40% του συνολικού του βάρους το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική και τονωτική τροφή. Το προϊόν αυτό είναι Κυπριακό.

Περιγραφή

Το χαρούπι έχει μια ιδιαίτερη και μοναδική γεύση που θυμίζει ελαφρώς καραμέλα ενώ τα παράγωγα του μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή σε διάφορες συνταγές. Όταν ο λοβός του χαρουπιού καθαριστεί από τους σπόρους και επεξεργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες τότε παράγεται η χαρουπόσκονη ή οποία μοιάζει στην όψη με την σκόνη κακάο αλλά στην πραγματικότητα η γεύση τους διαφέρει αισθητά αφού η χαρουπόσκονη είναι αρκετά πιο γλυκιά.

Ιστορία

Το χαρούπι είναι ένας βρώσιμος τροπικός καρπός που μοιάζει με φασόλι ενώ το δέντρο της  χαρουπιάς ευδοκιμεί στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Κατά την πρόσφατη ιστορία δεν υπάρχει μεγάλη αναφορά στο δέντρο αυτό το οποίο ήταν ιδιαίτερος γνωστό σε όλους τους λαούς για χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαιότητα μάλιστα οι σπόροι από το χαρούπι χρησιμοποιούνταν ως μονάδες μέτρησης του χρυσού αφού για έναν περίεργο λόγο τα σπόρια αυτά έχουν πάντα σταθερό βάρος.

Πώς να το απολαύσετε:

Η χαρουπόσκονη αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο της σκόνης κακάο και μια υγιεινή εναλλακτική στη σοκολάτα. Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, διαβητικούς και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Ως αντικαταστατό σε συνταγές που περιέχουν κακάο πρέπει να προσέξετε την ποσότητα αφού η γεύση της χαρουπόσκονης είναι πολύ πιο γλυκιά από αυτή του κακάο.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική στα κέικ, σε ζεστά ποτά, στα μιλκσέικ και σε άλλα επιδόρπια ως αντικαταστατό της σκόνης κακάο όπως επίσης και σε μπάρες δημητριακών.

finest selection