Κανέλα Κεϋλάνης

Περιγραφή

weightΒάρος: 80g

mapΧώρα Προέλευσης: Σρι Λάνκα

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Όταν αναφερόμαστε στα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε διατροφή αξία αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικά για τη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κανέλα Κεϋλάνης. Οι ιδιότητες της κανέλας αυτής είναι πολλές αλλά και σημαντικές με πρώτη στη λίστα την ρύθμιση του ‘ζαχάρου’ δηλαδή του διαβήτη τύπου 2. Ως φυσικό αντίδοτο στη ινσουλίνη είναι ‘πρωταθλήτρια’ στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη αφού αυξάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης. Μειώνει επίσης το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Κάποιες άλλες από τις ευεργετικής ιδιότητες της κανέλας Κεϋλάνης είναι η μείωση της χοληστερίνης, η καλύτερη πέψη, ο εμπλουτισμός της αντιοξειδωτικής άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού ενώ είναι πηγή πλούσια σε μαγνήσιο απαραίτητο συστατικό για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Μεταξύ άλλων μειώνει την φλεγμονή και τον πόνο,  μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, βοηθά στη πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα των πόνων της έμμηνου ρύσης.

Περιγραφή

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα από τα δύο είδη κανέλας που υπάρχουν για μαγειρική χρήση.  Το άλλο είδος (το οποίο είναι και το πιο γνωστό και ευρέως διαδεδομένο) είναι η κανέλα Cassia η οποία είναι γνωστή και ως  «Saigon κανέλα». Η κανέλα Κεϋλάνης είναι επίσης γνωστή και ως «αληθινή κανέλα». Και τα δύο είδη κανέλας προέρχονται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου κανέλας (Cinnamomum) αλλά η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο ακριβή και πιο στενά συνδεδεμένη με τα πιθανά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Η γεύση της είναι πιο γλυκιά και λεπτή σε σχέση με την κανέλα Cassia ενώ διαφέρουν επίσης και στο χρώμα αφού η κανέλα Κεϋλάνης έχει ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα και πιο ισχυρή γεύση. Το ραβδί της κανέλας Κεϋλάνης έχει διαφορετική υφή από το ραβδί της Cassia αφού είναι πιο λεπτό και έχει περισσότερες στρώσεις.

Ιστορία

Η κανέλα προέρχεται από το αειθαλές δέντρο το οποίο ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα και είναι ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν στην κανέλα ως «κιννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο. Οι αναφορές που έχουμε αναφορικά με τη χρήση της κανέλας εκτίνονται και στη αρχαία Αίγυπτο όπου εκεί χρησιμοποιείτο η κανέλα ως αρωματικό μέσα κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης.

Πώς να το απολαύσετε

Η κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική όπως και στη ζαχαροπλαστική. Επίσης είναι ιδανική και ως ρόφημα ή προσθήκη στη αγαπημένη σας ζεστή σοκολάτα.

Δείτε πιο κάτω μερικές συνταγές μας με Κανέλα Κευλάνης:

Κρέπες ολικής Άλεσης

Υγιεινά Μίνι Παιδικά Muffin

Προτάσεις σερβιρίσματος

Απολαύστε το ως αφέψημα μαζί με μέλι για μακροζωία. Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιείστε στα αγαπημένα σας smoothies η μαζί με το γιαούρτι σας και φρέσκα φρούτα. Οι επιλογές είναι πολλές!

finest selection