Μούρα Γκότζι

Περιγραφή

weightΒάρος: 140g

mapΧώρα Προέλευσης: Κίνα

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Τα μούρα Γκότζι είναι από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο τα απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση στην κατανάλωση τους οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση θρεπτικών στοιχείων και στην υπέροχή τους γεύση.  Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μούρων Γκότζι και ιδιαίτερα του χυμού τους προσφέρει αίσθημα ηρεμίας, καλύτερη αθλητική απόδοση, ποιοτικό ύπνο και συμβάλει θετικά στην απώλεια βάρους.  Η μεστή και γλυκιά γεύση των μούρων σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και έτσι μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού και να χάσετε το περιττό βάρος.

Τα μούρα Γκότζι περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και φυτικών ινών ενώ ταυτόχρονά έχουν μικρή θερμιδική αξία. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης A. Χαρακτηριστικά μια μερίδα 100g μούρα Γκότζι προσφέρει το 10% την προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που συμβάλει θετικά στην προστασία των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε στοιχεία όπως καπνός και ακτινοβολία.

Περιγραφή

Τα μούρα Γκότζι χαρακτηρίζονται από το έντονο κόκκινο – πορτοκαλί τους χρώμα και τη γλυκιά τους γεύση. Βρίσκονται πάνω σε θαμνώδη φυτά τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην ήπειρο της Ασίας.

Ιστορία

Η κατανάλωση των μούρων Γκότζι εντοπίζεται στην Ασία όπου για περισσότερα από 6000 χρόνια καταναλώνονται με την ελπίδα ότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα συμβάλει θετικά στην μακροζωία. Κατά καιρούς τα μούρα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως διαβήτης, υψηλή πίεση στο αίμα, πυρετός και προβλήματα όρασης τα οποία σχετίζονται με την ηλικία.

Πώς να τα απολαύσετε

Τα μούρα Γκότζι μπορούν να εισαχθούν στην διατροφή σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ωμά, ψημένα ή αποξηραμένα μπορούν να συμπεριληφθούν σε όλες σχεδόν τις συνταγές σας ή να γίνουν μια γλυκιά προσθήκη στο τσάι, τον χυμό ή το κρασί σας.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Τα μούρα Γκότζι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Κάποιες ιδέες παρατίθενται πιο κάτω:

Δημητριακά

Μπισκότα

Smoothies

Βρώμη

Σαλάτες

Μπάρες

Σούπες

finest selection