Κολοκυθόσπορος

Περιγραφή

weightΒάρος: 250g

mapΧώρα Προέλευσης: Κίνα

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Ο κολοκυθόσπορος είναι πηγή πολλών βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και απαραίτητων αντιοξειδωτικών τα οποία συμβάλουν στην διατήρηση της καλής υγείας.

Εκτός από τη νόστιμη και τραγανή τους γεύση έχουν και υψηλή θερμιδική αξία (περίπου 559 θερμίδες στα 100g). Η υψηλή τους θερμιδική αξία οφείλετε κυρίως στην συγκέντρωση πρωτεϊνών και λιπαρών όπως το ελαϊκό οξύ το οποίο βοηθά στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής» στο αίμα. Χάρη στα φυσικά φυτοιστρογόνα που περιέχονται στους σπόρους αυτούς μειώνετε η πίεση στο αίμα, οι εξάψεις, οι πονοκέφαλοι και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τα οποία ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες.

Ο κολοκυθόσπορος επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καλή υγεία της καρδιάς όπως επίσης τη μείωση της αρτηριακή πίεσης και την πρόληψη από καρδιακή προσβολή, ανακοπή καρδίας και εγκεφαλικό.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο κολοκυθόσπορος συμβάλει θετικά στην υγεία του άντρα και πιο συγκεκριμένα στον προστάτη.  Το χαρακτηριστικό αυτό πηγάζει από την υψηλή περιεκτικότητα στο μεταλλικό στοιχείο zinc το οποίο μεταξύ άλλων βοηθάει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, στον καλό ύπνο και την καλή διάθεση, στην ανάπτυξη της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης, στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος όπως επίσης και στην καλή σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα.

Περιγραφή

Ο κολοκυθόσπορος βρίσκετε μέσα στην κολοκύθα η οποία ανήκει στην οικογένεια λαχανικών Cucurbitaceae που εντοπίζονται στην περιοχή του Μεξικού. Το επιστημονικό όνομα του κολοκυθόσπορου είναι Cucurbita pepo και προέρχεται από την ελληνική λέξη πεπόνι.

Ιστορία

Η χρήση του κολοκυθόσπορού στην Αμερική ξεκίνησε αρκετά πριν την άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν την γλυκιά σάρκα της κολοκύθας είτε ψητή είτε αποξηραμένη για το χειμώνα όπως επίσης και τους σπόρους της για την παρασκευή φαρμάκων για την ίαση διαφορών ασθενειών.

Πώς να το απολαύσετε

Ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε τον κολοκυθόσπορο και να διατηρήσετε όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες είναι ωμό.  Στην περίπτωση που δεν σας αρέσει ωμός τότε μπορείτε πολύ εύκολα να τον ψήσετε αλλά πρέπει να προσέξετε ώστε ο χρόνος ψησίματος να μην υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Το ψήσιμο πέραν των 20 λεπτών μπορεί να διαφοροποιήσει τα λιπαρά στον καρπό.

 

Δείτε πιο κάτω μερικές συνταγές μας με κολοκυθόσπορο:

Σαλάτα με ρόκα και κολοκυθόσπορο

Καλοκαιρινή σαλάτα με σπόρους και παντζάρι

Προτάσεις σερβιρίσματος

  • Ως υγιεινό σνακ (ωμό ή ψημένο)
  • Παρασκευή μπισκότων, ψωμιού και άλλα ζυμώματα
  • Προσθήκη σε σαλάτες – ιδιαίτερα σε σαλάτες που συνδυάζουν λαχανικά και φρούτα (το δικό μας αγαπημένο!)
finest selection