Ηλιόσπορος

Περιγραφή

weightΒάρος: 270g

mapΧώρα Προέλευσης: Βουλγαρία

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες και μια είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης το αμινοξύ τρυπτοφάνη και αναμφίβολα αποτελούν  μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Οι θρεπτικοί ηλιόσποροι είναι ωφέλιμοι για την καρδιά και τα μαλλιά σας. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον ύπνο, τη διάθεση και τη γονιμότητα στους άντρες. Μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.

Περιγραφή

Ο ηλιόσπορος είναι ο καρπός του ηλίανθου ή ηλιοτροπίου (Helianthus annuus). Το ηλιοτρόπιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα λουλούδια στον κόσμο. Οι σπόροι του είναι μικροί μεν, αλλά σπουδαίοι σε διατροφική αξια!

Ιστορία

Ο Ηλιάνθος είναι φυτό που έχει την προέλευση του στη  Βόρεια Αμερική. Η κοινή ονομασία “ηλίανθος” αναφέρεται συνήθως στο μονοετές είδος Helianthus annuus ή στο κοινό ηλιοτρόπιο, του οποίου οι στρογγυλές μεγάλες λουλουδένιες  κεφαλές μοιάζουν με τον ήλιο. Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ηλιόσπορων σήμερα είναι περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ηλιόσποροι έγιναν παγκοσμίως δημοφιλείς και για το λάδι τους. Το ηλιέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει ή μπορεί να μεταποιηθεί σε πολυακόρεστες μαργαρίνες. Το πλούσιο σε πρωτεΐνη υπόλοιπο που παραμένει μετά την επεξεργασία των σπόρων για την παραγωγή ηλιέλαιου  χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.

Πώς να τα απολαύσετε

Οι ηλιόσποροι συνήθως τρώγονται σαν σνακ όπως ο πασατέμπος. Μπορούν επίσης να προστεθούν για τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά σε διάφορα τρόφιμα και πολλές συνταγές.

 

Δείτε πιο κάτω μερικές συνταγές μας με ηλιόσπορο:

Καλοκαιρινή σαλάτα με σπόρους και παντζάρι

Προτάσεις σερβιρίσματος

Οι ηλιόσποροι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές και σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Επιπλέον, μπορείτε να τους συνδυάζετε με ζεστά και κρύα δημητριακά προγεύματος, να τους προσθέσετε σε αγαπημένα σας  σε stir-fry και  βέβαια σε συνταγές για σπιτικό ζυμωτό  ψωμί.

finest selection