Άσπρη Κινόα

Περιγραφή

weightΒάρος: 390g

mapΧώρα Προέλευσης: Περού

Διατροφική αξία και πλεονεκτήματα για την υγεία

Η άσπρη κινόα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές στον κόσμο. Δεν περιέχει εκ φύσεως γλουτένη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχει επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και αρκετά ευεργετικά  για την υγεία αντιοξειδωτικά. Η προσθήκη της κινόα στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη συνολική θρεπτική αξία της και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην μείωση των τριγλυκεριδίων. Οι ιδιότητές της την καθιστούν ιδανική για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και έχει και σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς η κοιλιοκάκη (αυτάνοσο νόσημα – οι ασθενείς έχουν δυσανεξία στη γλουτένη) είναι μια πάθηση που παρατηρείται όλο και περισσότερο. Η κινόα λοιπόν ως τροφή χωρίς γλουτένη, είναι απόλυτα αποδεκτή ως υποκατάστατο του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη θρεπτική και αντιοξειδωτική αξία μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη. Η κινόα περιέχει επίσης τα φλαβονοειδή κερσετίνη και καμπφερόλη. Αυτά τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι προστατεύουν από μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που βρίσκεται στην κινόα μειώνει τη συχνότητα των ημικρανιών.

Περιγραφή

H κινόα είναι ένα μονοετές ποώδες φυτό της οικογένειας των αμαρανθοειδών και καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους καρπούς/σπόρους του. Η κινόα χαρακτηρίζεται ως ‘ψευδοδημητριακό’ και είναι φυτό συγγενικό με το σπανάκι και τον αμάρανθο (Amaranthus spp.). Οι μικροί σπόροι  κινόας χρησιμοποιούνται και μαγειρεύονται όπως ακριβώς και οι σπόροι δημητριακών.

Ιστορία

Η καλλιέργεια της κινόας είναι γνωστή από την εποχή  των Ίνκας, οι οποίοι την αποκαλούσαν ως “τη μητέρα όλων των καρπών” και ήταν για αυτούς φυτό ιερό. Ο άνθρωποι στην περιοχή των Άνδεων της βορειοδυτικής Νότιας Αμερικής τρέφονται με κινόα εδώ και 4.000 χρόνια, αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα  δείχνουν ότι τα ζώα χρησιμοποίησαν την κινόα ως τροφή τους πριν από 5.200 έως 7.000 χρόνια. Η κινόα στο σύγχρονο κόσμο, βέβαια, έγινε γνωστή ως ‘σούπερ τροφή’  πριν από μερικά μόνο χρόνια. Στις μέρες μας,  μπορείτε πλέον να βρείτε σε όλο τον κόσμο κινόα και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν σε υπεραγορές, ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής και εστιατόρια που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε υγιεινά γεύματα και πιάτα για χορτοφάγους . Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κινόας: λευκή, κόκκινή και μαύρη

Πώς να την απολαύσετε

Η κινόα ως ‘σούπερ τροφή’ έχει όλα όσα ζητάτε από ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας.  Η άσπρη κινόα ειδικά, μαγειρεύεται πιο εύκολα και γρήγορα και είναι πιο αφράτη από τους άλλους δύο τύπους. Είναι χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική επιλογή σε πιάτα με ρύζι ή δημητριακά.

Προτάσεις σερβιρίσματος

Η άσπρη κινόα έχει μια φίνα και απαλή γεύση που την καθιστά ιδανική για χρήση σε πολλές συνταγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρτοποιία ή τη ζαχαροπλαστική ή ως δημητριακό για το πρωινό σας.  Είναι καλό συνοδευτικό σε ζεστά πιάτα, κρύες σαλάτες, και μπορούμε ακόμα να τη χρησιμοποιήσουμε στα σπιτικά μας μπιφτέκια.

finest selection